Bardzo wysokie ceny prądu w Polsce (nie łudźmy się, że to już koniec podwyżek) motywują, a w wielu przypadkach zmuszają do szukania oszczędności na energii. Pomysłów jest mnóstwo, natomiast w pierwszej kolejności warto zidentyfikować głównych „złodziei” prądu w domu czy mieszkaniu. Są to przede wszystkim sprzęty AGD i RTV, oczywiście pomijając ogrzewanie elektryczne czy elektryczne podgrzewacze wody.
Oszczędna lodówka, zmywarka czy energooszczędny telewizor już pozwolą nam realnie obniżyć zużycie prądu, natomiast warto pomyśleć o pójściu o krok dalej, czyli o alternatywie dla bardzo energochłonnego piekarnika. I tak płynnie przechodzimy do tematu airfryera, czyli frytkownicy beztłuszczowej. Z rozmów ze znajomymi odnoszę wrażenie, że ten sprzęt zaczyna robić furorę w domowych kuchniach, a często podnoszonym argumentem jest jego rzekoma energooszczędność. Postanowiłem to sprawdzić, a wnioskami oczywiście dzielę się w tym artykule. Airfryer czy piekarnik? Co się bardziej opłaca? Zapraszam do lektury.
Airfryer – co to takiego?
W tym artykule będę częściej używać nazwy airfryer, ponieważ „frytkownica beztłuszczowa” zbytnio zawęża zakres zastosowania tego urządzenia. Jest to wielofunkcyjny sprzęt, rzeczywiście przypominający frytkownicę, o rozmiarze średniej wielkości robota kuchennego, który wykorzystuje obieg ciepłego powietrza do obróbki termicznej różnych produktów spożywczych.
Klasyczny piekarnik elektryczny również działa na zasadzie obiegu gorącego powietrza w komorze, natomiast jest to realizowane inną metodą: poprzez zjawisko konwekcji (piekarnik z termoobiegiem) lub radiacji (bez termoobiegu). Powietrze w airfryerze krąży ze znacznie większą prędkością, co przekłada się też na skrócenie czasu obróbki termicznej i pozwala na obniżenie temperatury w celu uzyskania zbliżonego stopnia wypieczenia.
W airfryerze mamy do dyspozycji mniejszą komorę, czyli jednorazowo umieścimy w nim mniej produktów, co ma wady i zalety. Wadą jest oczywiście to, że chcąc przygotować danie dla większej liczby osób prawdopodobnie będziemy musieli robić to na raty. Po stronie zalet zapiszemy natomiast dużo szybsze osiągnięcie zadanej temperatury, dzięki czemu potrzebujemy mniej czasu na przyrządzenie potrawy.
Specyfiką i dla wielu osób główną zaletą airfryera jest to, że urządzenie nie wymaga dodawania tłuszczu do przygotowywanych potraw. Dzięki temu dania są mniej kaloryczne, zdrowsze, a czyszczenie urządzenia łatwiejsze. Osoby będące na diecie beztłuszczowej lub po prostu chcące ograniczyć smażone potrawy, powinny więc poważnie rozważyć zakup airfryera – nie tylko dla potencjalnych oszczędności.
Czas przygotowania dania w piekarniku vs. w airfryerze
Od razu uczciwie zaznaczę, że nie przeprowadzałem takiego testu we własnej kuchni. Znalazłem natomiast tabelę, według której można w przybliżeniu przełożyć czas pieczenia w tradycyjnym piekarniku na czas obróbki w airfryerze.
Piekarnik | Airfryer |
---|---|
10 minut | 8 minut |
15 minut | 12 minut |
20 minut | 16 minut |
25 minut | 20 minut |
30 minut | 24 minuty |
35 minut | 28 minut |
40 minut | 32 minuty |
60 minut | 48 minut |
Inny przelicznik wskazuje na to, jaką temperaturę musimy nastawić w airfryerze, aby uzyskać ekwiwalent temperatury piekarnika. I tak:
Ranking najlepszych: Kwiecień 2025
Najlepsze lokaty, konta i oferty - kwiecień 2025
- Ranking lokat do 7,6%
- Ranking kont bankowych +650 zł premii
- Ranking kont oszczędnościowych do 7,2%
- Promocje bankowe z gwarantowaną premią $$$
Piekarnik | Airfryer |
---|---|
190 stopni | 150 stopni |
200 stopni | 160 stopni |
210 stopni | 170 stopni |
220 stopni | 180 stopni |
230 stopni | 190 stopni |
Te dane, a konkretnie przelicznik czasu pieczenia, będą nam potrzebne przy szacowaniu kosztów przygotowania potrawy w airfryerze i piekarniku.
Airfryer kontra piekarnik – w czym piecze się taniej?
Wszędzie, dosłownie w każdym zakątku Internetu, natkniemy się na slogan, że pieczenie w airfryerze jest znacznie tańsze niż w piekarniku, z uwagi na mniejsze zużycie energii. Bardzo trudno jest natomiast wyszukać jakiekolwiek wiarygodne wyliczenia.
Spróbujmy zatem porównać faktyczne koszty przygotowania posiłku w tradycyjnym piekarniku elektrycznym i airfryerze.
Potrzebujemy danych wyjściowych. Do zestawienia wybrałem pierwsze z brzegu urządzenia oferowane w jednym z popularnych sklepów internetowych z AGD i RTV:
- Piekarnik Bosch HBG635BB1 – moc urządzenia to 3,65 kW.
- Airfryer Philips NA351/00 – moc urządzenia to 2,75 kW.
Przyjmijmy, że chcemy upiec ziemniaki i mięso. Czas pieczenia w tradycyjnym piekarniku wynosi 40 minut. Sięgamy do powyższej tabelki i wiemy, że airfryer poradzi sobie z tym zadaniem w czasie 32 minut.
Koszt przygotowania dania w obu urządzeniach prezentuje się następująco:
Piekarnik | Airfryer | |
---|---|---|
Zużycie energii | 2,4 kW | 1,46 kW |
Cena za 1 kWh prądu | Ok. 1,20 zł brutto (w limicie do 2000 kWh) | Ok. 1,20 zł brutto (w limicie do 2000 kWh) |
Koszt przygotowania dania | 2,88 zł | 1,75 zł |
Pieczenie w airfryerze jest zatem tańsze i byłoby nawet wtedy, gdybyśmy nie skracali czasu obróbki termicznej zgodnie z wspomnianym wcześniej przelicznikiem. Oszczędność na jednym cyklu pracy przekracza 1 zł, czyli w tym konkretnym przypadku airfryer pozwala zaoszczędzić około 40% kosztów energii.
Znajdź najlepsze oprocentowanie:
Zakładając, że będziemy korzystać z tego urządzenia 4 razy w tygodniu, jednocześnie rezygnując z piekarnika, to na samym tylko prądzie zaoszczędzimy minimum 16-17 zł miesięcznie, co w skali roku daje nam około 200 zł oszczędności. Sporo, zwłaszcza, że nie będzie to okupione komfortem czy smakiem – wprost przeciwnie.
Miałem okazję jeść danie przyrządzone w airfryerze i było naprawdę bardzo dobre. Widziałem też, że obsługa urządzenia jest wygodna, a czyszczenie idzie o wiele sprawniej niż w przypadku piekarnika – osobiście nie znoszę myć blach, nie wspominając już o ściankach piekarnika i szybie. W przypadku airfryera wszystko ogranicza się w zasadzie do wrzucenia pojemników do zmywarki (czyli oszczędzamy też wodę i detergenty).
Cena zakupu – airfryer kontra piekarnik
Za model airfryera, którego parametrów użyłem do porównania kosztów pieczenia, trzeba zapłacić 899 zł (standardowa cena, bez żadnej promocji). Można jednak bez problemu znaleźć o połowę tańsze urządzenia. Zobacz oferty airfryerów na Ceneo →
Cena piekarnika Bosch HBG635BB1 wynosi natomiast 2289 zł, czyli jest 2,5-krotnie wyższa.
Kolejny plus dla airfryera, zwłaszcza z punktu widzenia osób, które zastanawiają się nad zakupem albo piekarnika, albo frytkownicy beztłuszczowej. Przestanie to mieć znacznie w przypadku, gdy mamy już piekarnik – wówczas zakup airfryera będzie początkowo wysokim kosztem, który potencjalnie może się zwrócić w perspektywie 4-5 lat.
Jeśli natomiast udałoby się całkowicie zastąpić piekarnik airfryerem, to sens zakupu tego urządzenia byłby bezdyskusyjny.
No właśnie, jeśli… I tutaj pojawia się pewien problem, który chcąc zachować rzetelność muszę poruszyć.
I tak nie zrezygnujesz z piekarnika
Airfryer to naprawdę fajny sprzęt. Można w nim przyrządzić w zasadzie większość typowych dań obiadowych, oczywiście poza zupami. Warzywa, frytki, mięsa, zapiekanki, nawet ciasta – tutaj airfryer spokojnie zastąpi nam tradycyjny piekarnik.
Jest tylko jedno „ale”: pojemność. Airfryery różnią się m.in. pojemnością komory/misy, a największe urządzenie, jakie udało mi się znaleźć, mieści jednorazowo do 12 litrów produktów. Na obiad dla czteroosobowej rodziny może być „na styk”, ale już na przyjęcie gości z pewnością to nie wystarczy. W airfryerze nie upieczemy też dużego ciasta/placka.
Wniosek jest zatem taki, że frytkownica beztłuszczowa super sprawdzi się na co dzień, rzeczywiście pozwalając zrezygnować z uruchamiania energochłonnego piekarnika, długiego rozgrzewania urządzenia i jego problematycznego czyszczenia. Wciąż jednak trudno jest sobie wyobrazić całkowite zastąpienie piekarnika airfryerem, ponieważ ograniczenie stanowi tutaj mała pojemność misy. Owszem, w frytkownicy można przyrządzić znacznie większy obiad, natomiast będzie to wymagało kilkakrotnego wykonania cykli pracy, co nie ma uzasadnienia ekonomicznego i przeczy idei oszczędności czasu.
Podsumowując: pieczenie w airfryerze jest tańsze niż w piekarniku i nie ma się tutaj o co spierać. Moim zdaniem nie należy jednak traktować tego urządzenia jako substytutu piekarnika, a raczej jako alternatywę dla niego i po prostu kolejny przydatny sprzęt kuchenny.
Są tutaj użytkownicy airfryera? Jak się sprawdza? Co zmotywowało Was do zakupu tego urządzenia? Co w ogóle sądzicie o frytkownicy beztłuszczowej i czy mogłaby ona zastąpić piekarnik w Waszej kuchni? Zapraszam do komentowania.
inne spojrzenie
w/g mnie zbyt dużo założeń i uproszczeń, mianowicie:
Całkowita moc urządzenia z tabliczki znamionoewj nie rowna sie mocy ktora uzywa urzadzenie przez okres pieczenia.
Na poczatku do momentu ogrzania urzadzenia np piekarnik do 200 stopni celciusza nagrzewa sie w 5 min urzadzenie korzysta najczesciej z pelnej mocy. Chyba nie musze tlumaczyc że jakby pozniej ciagle trzymal cala moc to temperatura dalej by rosla wiec ja musi ograniczyc. Mnożenie zatem maksymalej mocy przez czas pieczenia to zbyt duze uproszczenie.
Generalnie to w piekarniu zrobie duza porcje jak sam zauwazyles a w tym urzadzeniu moze bede musial to rozbic na 2 razy wiec przemnóż czas FRYTKOWNICY razy 2 mimo że niby jedno pieczenie skrocisz o 20%. Z drugiej strony jak naukladasz za duzo frytek to moga sie posklejac co dotyczy obu urzadzen. W piekarniku moge uzyc wielu tacek a to urzadzenie jak soebie z tym radzi.
Piekarnik tez ma opcje z termoobiegie, ktory moze nie jest tak szybki jak w tych urzadzonkach ale przyspiesza pieczenie i zmniejsza temperature co jest czesto zaznaczane jako opcja w przepisie np piec w temperaturze 180 stopni przez godzine lub 150 przez 50 min. Zalezy od potrawy i czy jest podatna na wysuszaanie czy nie.
Generalnie test od czapy bez urzadzenia wykorzystanego fizycznie bez miernika mocy to takie nieco gdybanie…
Mateusz
Dzięki za komentarz! Zgadzam się z Tobą, ze wyliczenia są uproszczone – jest zbyt wiele zmiennych (czas nagrzewania obu urządzeń, utrzymywanie przez nie temperatury itd.), aby dokładnie policzyć to „na sucho”. Najlepszym (najdokładniejszym) rozwiązaniem byłby faktyczny test z miernikiem. Być może kiedyś taki wykonam :)
Monika
Mam frytkownicę beztłuszczową Ninja AF500EU. Zgadzam się, że nie zastapi piekarnika, ale prawie ;)
Mój model ma jedą dużą komorę z możliwością zrobienia z niej dwóch oddzielonych. Uwążam, że ta maszyna to strzał w dziesiątkę w mojej rodzinie. Szybko się w niej robi podstawowe dania (np. udka, piersi z kurczaka, domową pizzę, frytki, muffiny, proste ciasta) – idealne rozwiązanie, gdy wrama z mężem z pracy i trzeba zrobić obiad na szybko.
Mateusz
Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami Monika :)
elektryk
zle policzona moc nie liczy sie z mocy maksymalnej bo urzadzenie uzywa jej tylko do momentu osiagnieca zadanej temperatury pozniej obniza zuzycie
Mateusz
Zgadzam się z Tobą. Wyliczenia są uproszczone – jest zbyt wiele zmiennych/założeń, aby dokładnie policzyć to bez faktycznego testu miernikiem na obu urządzeniach. To tylko uproszczenie, które ma za zadanie pokazać różnice miedzy urządzaniami.
a
jaki model polecasz
Mateusz
Nie polecę nic konkretnego, bo nie miałem doświadczenia z minimum kilkoma urządzeniami, aby się wypowiedzieć rzetelnie – trzeba samemu potestować :)
Anatol
Korzystamy z dwukomorowego airfryer’a tefala i jesteśmy bardzo zadowoleni.
Natomiast nie jest on w stanie w zupełności zastąpić piekarnika.
Piekarnik natomiast jest w stanie zastąpić airfryer’a :)
Tak czy inaczej, najlepiej mieć obydwa urządzenia :)
cfo
Dzięki za ten wpis, bo tylko utwierdził mnie w decyzji o zakupie airfryera!