Jakie jedzenie ostatnio wylądowało w Waszym koszu na śmieci? Przeterminowany jogurt, spleśniałe owoce, a może zielona szynka?
56% Polaków bije się w piersi i przyznaje, że marnuje żywność. Na śmietniku ląduje przede wszystkim pieczywo (52%), owoce (38%), warzywa (36%) i wędliny (32%). Federacja Banków Żywności podkreśla: w 2023 roku padł niechlubny rekord w 14-letniej historii badań wyrzucanego jedzenia. Każdego roku w Polsce marnuje się ok. 4,8 mln ton żywności. Zwykłe osoby odpowiadają za 60% tego marnotrawstwa.
Pisałem już o tym problemie w jednym z moich artykułów. Od tego czasu – minęło już dziewięć lat – niewiele się zmieniło. Właściwie jest jeszcze gorzej.
Najczęściej wyrzucamy jedzenie z powodu przegapienia terminu przydatności do zjedzenia. Tymczasem istnieje tani i łatwy sposób przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – to pakowanie próżniowe. Sprawdziłem, jaki sprzęt będzie nam do tego potrzebny i co właściwie nadaje się do próżniowego pakowania.
Zalety pakowania próżniowego
Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktom spożywczym i gotowym potrawom.
Na czym polega pakowanie próżniowe? To proste. Żywność umieszcza się w specjalnej plastikowej torbie lub pojemniku. Powietrze jest usuwane za pomocą pompy próżniowej. Robią to urządzenia z funkcją odsysania powietrza. Opakowanie jest szczelnie zamykane, w ten sposób powstaje bariera przed dostępem powietrza z zewnątrz.
Po odciągnięciu powietrza, woreczek foliowy (albo pojemnik) zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres przechowywania jedzenia przedłuża się wielokrotnie (jak długa dowiesz się za chwilę). Próżniowe pakowanie żywności ma sporo zalet:
- produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
- jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
- zapakowany produkt nie wydziela zapachów;
- produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
- pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać;
- ma nieograniczone możliwości – pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania, ciasta itp.;
- urządzenia do hermetycznego pakowania żywności pomagają również przy gotowaniu w niskich temperaturach (sous-vide);
Poza tym – co w sumie najbardziej mnie na blogu interesuje – pakowanie próżniowe pozwala zaoszczędzić pieniądze. Owszem, najpierw musimy je wydać na odpowiedni sprzęt, ale w dłuższej perspektywie taka inwestycja będzie się opłacać. Dzięki pakowarce przestaniecie wyrzucać jedzenie i możecie zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych w miesiącu.
Ranking najlepszych: Luty 2025
Najlepsze lokaty, konta i oferty - luty 2025
- Ranking lokat do 7,6%
- Ranking kont bankowych +500 zł premii
- Ranking kont oszczędnościowych do 7,5%
- Promocje bankowe z gwarantowaną premią $$$
Co można pakować próżniowo?
Już wiecie, że pakowanie próżniowe przedłuża świeżość jedzenia, więc teraz czas na konkrety. Jak długo można przechowywać różnego rodzaju produkty?
Ogólnie przyjmuje się, że jedzenie zapakowane przy użyciu zgrzewarek próżniowych będziesz mógł przechowywać nawet 4-5 razy dłużej niż w temperaturze pokojowej!
Oto dwie tabelki pokazujące, o ile dni czy miesięcy wydłuża się trwałość poszczególnych produktów spożywczych (świeżość żywności).
Artykuły spożywcze | Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo | Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo |
---|---|---|
Chleb/bułki temp. pokojowa | 2-3 dni | 7-8 dni |
Drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
Ser żółty | 15-20 dni | 40-60 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18-20 dni |
Świeże owoce | 3-7 dni | 8-25 dni |
Ugotowana zupa | 2-3 dni | 8-12 dni |
Pieczone mięso | 2-3 dni | 8-12 dni |
Artykuły spożywcze – zamrożone | Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo | Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo |
---|---|---|
Pieczywo | 6-9 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Owoce | 6-12 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Warzywa | 8-10 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Ryby | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Drób | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Mięso mielone | 4 miesiące | 12 miesięcy |
Mięso | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Jak widzicie, okres przydatności do spożycia może zwiększyć się nawet 4-krotnie! Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. Dzięki temu lepiej będziecie kontrolować trwałość jedzenia.
Pakowanie próżniowe – nie tylko żywność
Warto dodać, że pakowanie próżniowe służy też do przechowywania innych przedmiotów. To może być np. elektronika – umieszczenie w woreczku i odessanie powietrza chroni wrażliwe rzeczy przed brudem.
Hermetyczne zamknięcie zabezpieczy przed działaniem czynników zewnętrznych również kosmetyki czy ubrania. Po zabezpieczeniu schowasz je do szafki bez obawy, że się zakurzą. Kurtki, płaszcze czy swetry zajmą też mniej miejsca.
Jaką pakowarkę próżniową wybrać?
Każdy może próżniowo pakować żywność, potrzebujemy do tego tylko zgrzewarki z funkcją odsysania powietrza. Ceny takich sprzętów są bardzo różne. Zgrzewarkę próżniową można kupić już za kilkadziesiąt złotych, ale są i takie w cenie dobrej lodówki czy pralki. Chodzi mi tu oczywiście o pakowarki domowe, a nie przemysłowe, których ceny sięgają nawet kilkunastu tysięcy złotych.
Znajdź najlepsze oprocentowanie:
Jednorazowy wydatek na urządzenie do pakowania próżniowego będzie może i spory, ale jeśli dzięki niemu przestaniemy wyrzucać jedzenie, to pewnie zwróci się po kilku latach. Warto też pamiętać, że pakowarki próżniowe tanieją i całkiem niezły model można kupić już za niespełna 200 zł.
Oto kilka wybranych modeli znalezionych na Allegro i Ceneo:
- 180 zł – pakowarka próżniowa do żywności firmy Lund o wydajności 16l/min, obudowa ze stali nierdzewnej, cztery przyciski (pakowanie, stop, zgrzewanie, impuls, czyli opcja pozwalająca na pakowanie hermetyczne delikatnych produktów);
- 199 zł – zgrzewarka próżniowa do żywności KREOleo, wydajność 8l/min, do przechowywania suchych i wilgotnych produktów, plus dodatkowo zestaw 10 worków XXL;
- 258 zł – zgrzewarka z folią do przechowywania żywności firmy Artemis, wyposażona w ciekawe funkcje, m.in. uszczelniania butelek czy marynowania, urządzenie można zabrać w podróż, do tej zgrzewarki próżniowej otrzymasz 9 rolek folii i duże worki na jedzenie;
- 478 zł – pakowarka próżniowa Hendi z tworzywa ABS, z dwoma czasami zgrzewania worków i listwą zgrzewającą na unoszonej pokrywie, wydajność 11l/min;
- 780 zł – pakowarka próżniowa listwowa Royal Catering o wydajności 16l/min, sterowanie ułatwia panel z wyświetlaczem LED, urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, co ciekawe, do woreczka próżniowego można schować również kosmetyki, elektronikę i inne przedmioty, aby się nie brudziły;
- 1436 zł – zgrzewarka próżniowa Hendi, różne przydatne funkcje, m.in. dodatkowe przyciski szybkiego startu wytwarzania próżni oraz zgrzewania, cyfrowy wyświetlacz cyklu próżniowego i zgrzewania, szeroka listwa zgrzewająca, wydajność 16l/min, obudowa ze stali nierdzewnej.
Zobacz aktualne oferty i najniższe ceny zgrzewarek próżniowych na Ceneo →
Biorąc pod uwagę, że statystycznie każda polska rodzina każdego miesiąca wyrzuca do kosza żywność o wartości 50 złotych (tak podaje Federacja Polskich Banków Żywności), chyba sami przyznacie, że pakowarka ułatwiająca nam przedłużenie przydatności jedzenia do spożycia jest dość pewną inwestycją o krótkim okresie zwrotu.
Jak wybrać dobre urządzenie do pakowania próżniowego?
Czym – oprócz ceny – kierować się przy wyborze pakowarki próżniowej?
Ważne jest, aby dobrze odsysała powietrze, bo dzięki temu mamy pewność, że folia dobrze przylega do produktów i są one przechowywane w sterylnych warunkach. Tylko wtedy przechowywanie żywności tą metodą ma sens.
Nie polecam tanich modeli, które można kupić w dyskontach (np. Lidl – SilverCrest), ponieważ zazwyczaj zamiast pompy próżniowej, mają zwykły wentylatorek, który ma wytwarzać podciśnienie. W praktyce odessanie powietrza jest bardzo trudne albo wręcz niemożliwe.
Ponadto zwracajcie uwagę na grubość folii/woreczków do pakowania. Worki próżniowe powinny być solidne. Im grubsza folia, tym oczywiście bardziej wytrzymała. Ważne, by sprzęt nie ograniczał możliwości zakupu dodatkowej folii.
Istotna jest także moc i wydajność urządzenia – im są one większe, tym pakowarka szybciej i sprawniej pracuje. Ma to szczególne znaczenie, gdy korzystamy z większych opakowań.
Przed wybraniem pakowarki próżniowej zastanówmy się też, do czego konkretnie będzie nam potrzebna. Niektóre zgrzewarki próżniowe mają bowiem dodatkowe akcesoria, dzięki którym możemy np. zamykać pojemniki próżniowe, słoiki czy naczynia gastronomiczne.
Sprytny pomysł na niemarnowanie jedzenia
A na koniec, warto przypomnieć o jednej prostej zasadzie, która pozwoli Ci na oszczędność pieniędzy i niemarnowanie jedzenia. To „first in, first out”, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”.
Metoda polega na przemyślanym ustawianiu produktów w lodówce lub szafce – zgodnie z datą ważności/przydatności do spożycia. W efekcie najpierw zużyjemy jedzenie o najkrótszej dacie przydatności do spożycia.
A Wy korzystacie z próżniowego pakowania żywności? Jakie są Wasze doświadczenia? Czekam na opinie i komentarze.
teron
w sumie nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, że aż tak można i tyle dobrego to przynosi. Fakt, że czasem przydaje się spora lodówka i zamrażarka jeszcze większa ale dzięki temu naprawdę fajnie można sobie zorganizować codzienne życie i wydatki. Dzięki za szczegółowy artykuł, pozdrawiam
Marzena
Ja również mam z Lidla i jest bardzo dobra!
S
Jak wygląda sprawa z workami próżniowymi i pompką w zestawie? Kupiłem taki zestaw na Allegro, jednak jakość była mierna. Chętnie skorzystałbym z takiego budżetowego rozwiązania, ale nie za cenę jakości. Jakieś propozycje?
Dominik
Mateusz,
To zdanie:
„Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. ”
warto nawet wyboldować :-) Od jakiegoś czasu regularnie opisuję datę mrożenia produktu. Nie raz zdarzało mi się wyjmować produkt i nie miałem bladego pojęcia, czy umieściłem go tam 2 miesiące czy 2 lata temu. W mojej rodzinie to jest bardzo ważne, bo do lodówki czy zamrażarki ma dostęp także babcia przywożąca domowe specjały dla dzieciaków :-)
Amelia
Dobrze mówisz :) Opisywanie każdego zamrożonego czy zafoliowanego woreczka jest bardzo ważne :) Nigdy wcześniej tego nie robiłam, ale gdy zobaczyłam u współlokatorów, że stosują taką praktykę to zaczęłam jej używać. Ile razy nie wiadomo kiedy dany produkt się zamroziło :) Dobry artykuł :)
jolka
Super arttykul też używamy w domu urządzenia do malowania żywności super sprawa pozdrawiamy
Marek
Nie wiem jak było kiedyś, ale w chwili obecnej SilverCrest z Lidla na pewno nie ma wiatraczka. Chyba, że ja nie umiem na słuch odróżnić jak pracuje mały kompresor. Nie powiedziałbym także, żeby nie potrafił odessać powietrza.
Hanka
Też mam Silver Crest z lidla i też nie słyszę wiatraczka. Bardzo dobrze wysysa powietrze.Ja jestem zadowolona!
Ala
Witam. Gdzie można dokupić folię do tej zgrzewarki?
Ela
Jula
tynka
Ale o tym, że przez taki rodzaj pakowania produkujemy więcej plastiku, który potem trafia na śmietnik, już nikt nie pomyślał….
Piotr
A co w kwestii szkodliwości plastiku, mimo że jest to tzw food grade, czy nie dałoby się pakować w szklane pojemniki i następnie całość do worka tak aby nie było bezpośredniego kontaktu z plastikiem?
Dorota
Mam takie pytanie czy mięso pieczone gdy jest zapakowane próżniowo jak długo można trzymać w lodówce bardzo proszę o poradę.
włóczykij
Zastanawiam się czy takie urządzenie przyda mi się w związku wyjazdem wakacyjnym. Planujemy 3 tygodnie pod namiotem – musimy też zabrać jedzenie na cały ten czas. Czy można pakować próżniowo gotowe dania? Leczo, kotlety itp.? I trzymać poza lodówką? Ktoś coś wie na ten temat?
Kama
A jedziecie w zupełną głuszę? Bo na każdym polu namiotowym są do dyspozycji ogólnodostępne lodówki.
amico
włóczykij nie nie mozna
takie rzeczy pakuje sie w sloiki szczelnie zamykane i pasteryzuje
jest jeszcze mozliwosc pasteryzacji w jakichs specjalnych workach(trzeba pytac
w odpowiednich portalach i sklepach dla ekstremalnych wypraw czy cos takiego istnieje )
ale glownie stosuje sie zywnosc suszona prozniowo liofilizowana
zapakowana w takie opakowania
Monia
Ja townież mam z Lidla i super odsysa. Polecam ?
Bartek
Ja mam silvercrest z lidla w promo 99zł.Jestem kierowca zawodowym i pakowarki uzywam regularnie i nie widze sensu kupowania sprzetu za 500zl,jesli nie prowadzimy dzialalnosci zarobkowej polegajacej na pakowaniu prozniowym.
Andrzej
Ja tez mam pakowarke z lidla od dwóch lat i moge potwierdzić, ze do domu w zupełności wystarcza. Zdarza sie nam czasem pakować jednorazowo po 10-20 woreczków, zawsze szybko i sprawnie. Nie widze sensu przepłacania za błyszczące obudowy i kolorowe przyciski. Przy opakowaniach trzeba zwrócić uwage, żeby miały głębokie tłoczenie, wtedy nie ma problemu z odsysaniem powietrza. Worki moletowane kupuje w sklepie molety.pl – maja duży wybór i niskie ceny.
Krzysztof
Pamiętajcie, że są też bakterie beztlenowe, którym próżni nie przeszkadza
Beata
Uwielbiam ten sprzęt, świetnie się sprawdza w kuchni, gdzie dużo się gotuje, czyli u mnie. Szczelnie zgrzewa.
Moloko
Ja mam food saver. Zapakowałam banany a folia wpo kilku godzinach się poluzowała..? dlaczego tak?