Pakowanie próżniowe – jak łatwo i tanio przedłużyć przydatność żywności do spożycia

Fot. by Unsplash / pixabay

Jakie jedzenie ostatnio wylądowało w Waszym koszu na śmieci? Przeterminowany jogurt, spleśniałe owoce, a może zielona szynka? Według Federacji Banków Żywności Polacy rocznie wyrzucają 2 miliony ton żywności, głównie z powodu jej zepsucia. Pisałem już o tym problememie w jednym z moich artykułów. Tymczasem istnieje tani i łatwy sposób przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – to pakowanie próżniowe. Sprawdźiłem, jaki sprzęt będzie nam do tego potrzebny i co właściwie nadaje się do próżniowego zapakowania.

Zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktom spożywczym i gotowym potrawom. Po odciągnięciu powietrza, wreczek foliowy (albo pojemnik) zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres przechowywania jedzenia przedłuża się wielokrotnie. Pakowanie póżniowe ma sporo zalet:

  • produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
  • jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
  • produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
  • pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać;
  • ma nieograniczone możliwości – pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania, ciasta itp.

Poza tym – co w sumie najbardziej mnie na blogu interesuje – pakowanie próżniowe pozwala zaoszczędzić pieniądze. Owszem, najpierw musimy je wydać na odpowiedni sprzęt, ale w dłuższej perspektywie taka inwestycja będzie się opłacać. Dzięki pakowarce przestaniecie wyrzucać jedzenie i możecie zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych w miesiącu.

Co można pakować próżniowo?

Już wiecie, że pakowanie próżniowe przedłuża świeżość jedzenia, więc teraz czas na konkrety. Oto dwie tabelki pokazujące, o ile dni czy miesięcy wydłuża się trwałość poszczególnych produktów spożywczych.

Artykuły spożywczeTrwałość artykułów niezapakowanych próżniowoTrwałość artykułów zapakowanych próżniowo
Chleb/bułki temp. pokojowa2-3 dni7-8 dni
Drób2-3 dni6-9 dni
Ser żółty15-20 dni40-60 dni
Surowe warzywa5 dni18-20 dni
Świeże owoce3-7 dni8-25 dni
Ugotowana zupa2-3 dni8-12 dni
Pieczone mięso2-3 dni8-12 dni
Artykuły spożywcze – zamrożoneTrwałość artykułów niezapakowanych próżniowoTrwałość artykułów zapakowanych próżniowo
Pieczywo6-9 miesięcy24-26 miesięcy
Owoce6-12 miesięcy24-26 miesięcy
Warzywa8-10 miesięcy24-26 miesięcy
Ryby6 miesięcy24-26 miesięcy
Drób6 miesięcy24-26 miesięcy
Mięso mielone4 miesiące12 miesięcy
Mięso6 miesięcy24-26 miesięcy

Jak widzicie, okres przydatności do spożycia może zwiększyć się nawet 4-krotnie! Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. Dzięki temu lepiej będziecie kontrolować trwałość jedzenia.

Jaką pakowarkę próżniową wybrać?

Żeby móc próżniowo pakować jedzenie musimy mieć zgrzewarkę z funkcją odssysania powietrza. Ceny takich sprzętów są bardzo różne. Można je kupić już za kilkadziesiąt złotych, ale są i takie w cenie dobrej lodówki czy pralki. Chodzi mi tu oczywiście o pakowarki domowe, a nie przemysłowe, których ceny sięgają nawet kilkunastu tysięcy złotych.

Jednorazowy wydatek będzie może i spory, ale jeśli dzięki niemu przestaniemy wyrzucać jedzenie, to pewnie zwróci się po kilku latach. Oto kilka wybranych modeli znalezionych na Allegro:

  • 296 zł – próżniowa pakowarka Profi Cook plus dodatkowo dwie rolki folii – sprzęt automatyczny z obudową ze stali nierdzewnej, wydajność 12l/min,
  • 540 zł – pakowarka próżniowa, zgrzewarka Hendi plus dodatkowo dwie rolki folii – sprzęt automatyczny, z obudową z tworzywa ABS, wydajność 10l/min,
  • 890 zł – pakowarka próżniowa Diva – sprzęt automatyczny z obudową z tworzywa ABS, wydajność 16l/min,
  • 1700 zł – pakowarka próżniowa Hendi z kompletem 200 woreczków – sprzęt automatyczny z opcją manualną, z obudową ze stali nierdzewnej, wydajność 15l/min

Biorąc pod uwagę, że statystycznie każda polska rodzina każdego miesiąca wyrzuca do kosza żywność o wartości 50 złotych (tak podaje Federacja Polskich Banków Żywności), chyba sami przyznacie, że pakowarka ułatwiająca nam przedłużenie przydatności jedzenia do spożycia jest dość pewną inwestycją o krótkim okresie zwrotu.

Ranking najlepszych: Kwiecień 2019

Najlepsze lokaty, konta i oferty - kwiecień 2019

Czym – oprócz ceny – kierować się przy wyborze pakowarki próżniowej? Ważne jest, aby dobrze odsysała powietrze, bo dzięki temu mamy pewność, że folia dobrze przylega do produktów i są one przechowywane w sterylnych warunkach. Nie polecam tanich modeli, które można kupić w dyskontach ( np. Lidl – SilverCrest), ponieważ zazwyczaj zamiast pompy próżniowej, mają zwykły wentylatorek, który ma wytwarzać podciśnienie. W praktyce odessanie powietrza jest bardzo trudne albo wręcz niemożliwe.

Ponadto zwracajcie uwagę na grubość folii/woreczków do pakowania. Im grubsza folia, tym oczywiście bardziej wytrzymała. Ważne, by sprzęt nie ograniczał możliwości zakupu dodatkowej folii.

Istotna jest także moc i wydajność urządzenia – im są one większe, tym pakowarka szybciej i sprawniej pracuje. Ma to szczególne znaczenie, gdy korzystamy z większych opakowań.

Chcesz zarobić? Sprawdź aktualne promocje bankowe:

Przed wybraniem pakowarki próżniowej zastanówmy się też, do czego konkretnie będzie nam potrzebna. Niektóre modele zawierają bowiem dodatkowe akcesoria, dzięki którym możemy np. zamykać pojemniki próżniowe, słoiki czy naczynia gastronomiczne.

A Wy korzystacie z pakowarki próżniowej? Jakie są Wasze doświadczenia? Czekam na opinie i komentarze.

16 komentarzy

  1. w sumie nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, że aż tak można i tyle dobrego to przynosi. Fakt, że czasem przydaje się spora lodówka i zamrażarka jeszcze większa ale dzięki temu naprawdę fajnie można sobie zorganizować codzienne życie i wydatki. Dzięki za szczegółowy artykuł, pozdrawiam

  2. S

    Jak wygląda sprawa z workami próżniowymi i pompką w zestawie? Kupiłem taki zestaw na Allegro, jednak jakość była mierna. Chętnie skorzystałbym z takiego budżetowego rozwiązania, ale nie za cenę jakości. Jakieś propozycje?

  3. Mateusz,

    To zdanie:
    „Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. ”
    warto nawet wyboldować :-) Od jakiegoś czasu regularnie opisuję datę mrożenia produktu. Nie raz zdarzało mi się wyjmować produkt i nie miałem bladego pojęcia, czy umieściłem go tam 2 miesiące czy 2 lata temu. W mojej rodzinie to jest bardzo ważne, bo do lodówki czy zamrażarki ma dostęp także babcia przywożąca domowe specjały dla dzieciaków :-)

  4. Dobrze mówisz :) Opisywanie każdego zamrożonego czy zafoliowanego woreczka jest bardzo ważne :) Nigdy wcześniej tego nie robiłam, ale gdy zobaczyłam u współlokatorów, że stosują taką praktykę to zaczęłam jej używać. Ile razy nie wiadomo kiedy dany produkt się zamroziło :) Dobry artykuł :)

  5. Marek

    Nie wiem jak było kiedyś, ale w chwili obecnej SilverCrest z Lidla na pewno nie ma wiatraczka. Chyba, że ja nie umiem na słuch odróżnić jak pracuje mały kompresor. Nie powiedziałbym także, żeby nie potrafił odessać powietrza.

  6. tynka

    Ale o tym, że przez taki rodzaj pakowania produkujemy więcej plastiku, który potem trafia na śmietnik, już nikt nie pomyślał….

  7. Piotr

    A co w kwestii szkodliwości plastiku, mimo że jest to tzw food grade, czy nie dałoby się pakować w szklane pojemniki i następnie całość do worka tak aby nie było bezpośredniego kontaktu z plastikiem?

  8. Dorota

    Mam takie pytanie czy mięso pieczone gdy jest zapakowane próżniowo jak długo można trzymać w lodówce bardzo proszę o poradę.

  9. włóczykij

    Zastanawiam się czy takie urządzenie przyda mi się w związku wyjazdem wakacyjnym. Planujemy 3 tygodnie pod namiotem – musimy też zabrać jedzenie na cały ten czas. Czy można pakować próżniowo gotowe dania? Leczo, kotlety itp.? I trzymać poza lodówką? Ktoś coś wie na ten temat?

  10. amico

    włóczykij nie nie mozna

    takie rzeczy pakuje sie w sloiki szczelnie zamykane i pasteryzuje

    jest jeszcze mozliwosc pasteryzacji w jakichs specjalnych workach(trzeba pytac
    w odpowiednich portalach i sklepach dla ekstremalnych wypraw czy cos takiego istnieje )

    ale glownie stosuje sie zywnosc suszona prozniowo liofilizowana
    zapakowana w takie opakowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *