C by MW
Fot. C by MW

Piekę domowe ciasto! Będzie tańsze niż z cukierni?

Zapach pieczonego ciasta to wspomnienie mojego dzieciństwa. Bardzo dobrze pamiętam, jak w soboty moja babcia piekła serniki, szarlotki i baby. Smaku domowych, ciepłych jeszcze ciast nie zapomnę do końca życia. Czasy jednak zmieniły się i dziś coraz częściej kupujemy gotowe ciasta z cukierni. Są smaczne, świeże i zawsze jest ich ogromny wybór, choć moim zdaniem nie umywają się do domowych wypieków. Ponieważ to blog o oszczędzaniu i zaradności finansowej, chciałbym porównać, ile kosztuje sernik zrobiony w domu, a ile kupiony w pobliskiej cukierni. Idę śladem popularnego wśród Was wpisu o pieczeniu domowego chleba.

Sernik domowy „Łzy Wałęsy”

Swoją analizę oprę na przepisie na pyszny sernik ”Łzy Wałęsy”. Czemu akurat tak się nazywa? Ponieważ… nie mam pojęcia :-). Zapewniam jednak, że jest bardzo dobry i po prostu nie może się nie udać. W sam raz na zbliżające się święta Wielkiejnocy.

Zakupy potrzebnych produktów zrobiłem w jednym z dużych supermarketów. Co potrzebujemy?
1. Spód ciasta:

  • mąka pszenna 2 szklanki 0,80 zł
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 0,89 zł za opakowanie
  • cukier 0,5 szklanki 0,20 zł
  • żółtka 2 sztuki (jajka klatkowe rozmiar L) 0,79 zł
  • jajko całe 1 sztuka (j.w) 0,39 zł
  • margaryna do ciasta kostka 10 dkg 0,90 zł
  • 2. Masa serowa

  • twaróg półtłusty 1 kg (używam gotowego z pudełka) 11,48 zł
  • olej 0,5 szklanki 0,52 zł
  • mleko świeże 2% 2 szklanki 1,30 zł
  • cukier 1 szklanka 0,40 zł
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie 0,86 zł
  • jajka całe 2 sztuki (klatkowe rozmiar L) 0,79 zł
  • żółtka 4 sztuki 1,56 zł

3. Piana z białek

  • białka z 9 sztuk jajek – cena umieszczona wcześniej przy jajkach
  • cukier 1 szklanka 0,40 zł

Pierwszą część ciasta wyrabiamy na jednolitą masę i wykładamy na blachę.
C by MW

Z pokazanych na zdjęciu produktów rozrabiamy masę serową.
C by MW

Wylewamy na spód ciasta.
C by MW

Blachę wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika. W międzyczasie ubijamy pianę z białek i cukru. Po upływie 30 minut, pianę wykładamy równomiernie na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Gdy ciasto się piecze, możemy podsumować wydatki. Na wszystkie produkty potrzebne do upieczenia sernika wydałem 21, 28 zł. Godzina pracy piekarnia elektrycznego, w temperaturze 180 stopni, to dodatkowy koszt – w moim przypadku około 0,70 zł.

W sumie na upieczenie ciasta wydałem w zaokrągleniu 22 złote. Mój sernik waży 2,7 kg. Wygląda całkiem nieźle, prawda?
C by MW

Ciasto z cukierni

W cukierniach można znaleźć różne rodzaje serników – z bakaliami, kruszonką czy bezą. Ich cena zależy właśnie od rodzaju. W średnim co do wielkości mieście, w popularnej cukierni, za kilogram sernika z bakaliami trzeba zapłacić 22 zł. Są też oczywiście ciasta tańsze, w granicach 19-21 zł za kilogram i droższe, w granicach 24-25 zł za kg.

Zestawienie, które przygotowałem pokazuje jednak wyraźnie, że pieczenie w domu się opłaca. Wydaliśmy 22 złote, a mamy 2,7 kg ciasta. Za tę samą kwotę możemy kupić zaledwie kilogram ciasta z cukierni.

Czasami jednak liczą się nie tylko pieniądze. Są osoby, które nie potrafią piec, ciasta im po prostu nie wychodzą – w takim przypadku rzeczywiście lepiej kupić gotowy produkt z cukierni niż przeżyć kompromitację na rodzinnej imprezie. Poza tym za ciastami z cukierni przemawia również czas. Wchodzimy, kupujemy i mamy gotowy produkt w domu. Pieczenie wymaga od nas poświęcenia kilkudziesięciu minut (w zależności od stopnia skomplikowania ciasta), które przecież nie zawsze mamy.

Ponadto bywa i tak, że nie zawsze potrzebujemy całą blachę ciasta, bo chcemy jedynie przekąsić coś słodkiego, albo na kawę wpada do nas jedna osoba. Wówczas faktycznie bardziej opłaca się kupić ciasto z cukierni.

I jeszcze jedno – cukiernie są moim zdaniem bezkonkurencyjne jeśli chodzi o torty, mimo że zazwyczaj są one bardzo drogie (przez to, że są ciężkie). Za tort, który można podzielić na 24 kawałki zapłacimy nawet około 100 złotych! Oczywiście, taniej byłoby zrobić go w domu, ale niestety to już „wyższa szkoła jazdy”. Znam naprawdę niewiele osób, które podjęłyby się takiego wyzwania. Dlaczego? Zazwyczaj tort potrzebujemy na wyjątkowa okazję – urodziny, ślub, chrzciny – i musi to być wypiek efektowny i smaczny. A to w warunkach domowych uda się tylko mistrzom wypieków.

A Wy lubicie piec ciasta w domu, czy raczej wybieracie te z cukierni? Co bardziej Wam smakuje? Przemawia do Was aspekt ekonomiczny? Czekam na Wasze opinie.

10 komentarzy

  1. Biszkopt

    Fakt że torty to już wyższa szkoła jazdy, ale upieczenie biszkoptu i przełożenie go kupnym kremem plus wylanie gakaretki – zależy od fantazji, aż takim cudem nie jest. Do przybrania można kupić równeż gotowe polewy, dekoracje… a co domowe to domowe.

  2. alicja

    przyznam, ze nigdy nie liczyłam jak duże są różnice w kosztach przy pieczeniu ciasta. Po prostu piekłam gdy miałam ochotę ale najwygodniej mi było wpaść do zaprzyjaźnionej cukierni. Dzięki za ten artykuł:) Przepis na ciasto ściągnę:):) Pogodnych Świąt.

  3. Brakuje mi w tym jeszcze kosztów Twojej pracy – w sumie nasz czas też ma jakąś wartość:) ja najczęściej przeliczam godzinę mojej pracy nad czymś według stawki, którą dostaję „w pracy’ zawodowej. Wydaje mi się, że ten czynnik także trzeba wziąć pod uwagę obliczając koszty:)
    A co do samego pieczenia – wolę ciasta domowe:) choć przyznam się, że czasami nie mam cierpliwości (zwłaszcza wtedy jak mi nie wychodzą;)) i wtedy biegnę do piekarni. Ale często zdarza mi się także, że to ciasto z piekarni tylko ładnie wygląda, a w smaku pozostawia wiele do życzenia….

  4. Alicja

    Dzień dobry po Świętach.
    Zrobiłam Twój sernik (troszkę zmodyfikowany spód ciasta) i……moi goście się nim zajadali. Puszysty, niezbyt słodki, delikatny…to część komentarzy. :)
    Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na nowy tydzień życzę :):)

  5. Obserwator

    Sernik na jajkach z chowu wolnowybiegowego, :/ powinieś używać bio lub wolnowybiegosego. Zobacz filmy z Stowarzyszena otwartych klatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *