by Unsplash / pixabay
Fot. by Unsplash / pixabay

Pakowanie próżniowe – jak łatwo i tanio przedłużyć przydatność żywności do spożycia

Jakie jedzenie ostatnio wylądowało w Waszym koszu na śmieci? Przeterminowany jogurt, spleśniałe owoce, a może zielona szynka? Według Federacji Banków Żywności Polacy rocznie wyrzucają 2 miliony ton żywności, głównie z powodu jej zepsucia. Pisałem już o tym problememie w jednym z moich artykułów. Tymczasem istnieje tani i łatwy sposób przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – to pakowanie próżniowe. Sprawdźiłem, jaki sprzęt będzie nam do tego potrzebny i co właściwie nadaje się do próżniowego zapakowania.

Zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktom spożywczym i gotowym potrawom. Po odciągnięciu powietrza, wreczek foliowy (albo pojemnik) zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres przechowywania jedzenia przedłuża się wielokrotnie. Pakowanie póżniowe ma sporo zalet:

  • produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
  • jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
  • produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
  • pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać;
  • ma nieograniczone możliwości – pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania, ciasta itp.

Poza tym – co w sumie najbardziej mnie na blogu interesuje – pakowanie próżniowe pozwala zaoszczędzić pieniądze. Owszem, najpierw musimy je wydać na odpowiedni sprzęt, ale w dłuższej perspektywie taka inwestycja będzie się opłacać. Dzięki pakowarce przestaniecie wyrzucać jedzenie i możecie zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych w miesiącu.

Co można pakować próżniowo?

Już wiecie, że pakowanie próżniowe przedłuża świeżość jedzenia, więc teraz czas na konkrety. Oto dwie tabelki pokazujące, o ile dni czy miesięcy wydłuża się trwałość poszczególnych produktów spożywczych.

Artykuły spożywczeTrwałość artykułów niezapakowanych próżniowoTrwałość artykułów zapakowanych próżniowo
Chleb/bułki temp. pokojowa2-3 dni7-8 dni
Drób2-3 dni6-9 dni
Ser żółty15-20 dni40-60 dni
Surowe warzywa5 dni18-20 dni
Świeże owoce3-7 dni8-25 dni
Ugotowana zupa2-3 dni8-12 dni
Pieczone mięso2-3 dni8-12 dni
Artykuły spożywcze – zamrożoneTrwałość artykułów niezapakowanych próżniowoTrwałość artykułów zapakowanych próżniowo
Pieczywo6-9 miesięcy24-26 miesięcy
Owoce6-12 miesięcy24-26 miesięcy
Warzywa8-10 miesięcy24-26 miesięcy
Ryby6 miesięcy24-26 miesięcy
Drób6 miesięcy24-26 miesięcy
Mięso mielone4 miesiące12 miesięcy
Mięso6 miesięcy24-26 miesięcy

Jak widzicie, okres przydatności do spożycia może zwiększyć się nawet 4-krotnie! Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. Dzięki temu lepiej będziecie kontrolować trwałość jedzenia.

Jaką pakowarkę próżniową wybrać?

Żeby móc próżniowo pakować jedzenie musimy mieć zgrzewarkę z funkcją odssysania powietrza. Ceny takich sprzętów są bardzo różne. Można je kupić już za kilkadziesiąt złotych, ale są i takie w cenie dobrej lodówki czy pralki. Chodzi mi tu oczywiście o pakowarki domowe, a nie przemysłowe, których ceny sięgają nawet kilkunastu tysięcy złotych.

Jednorazowy wydatek będzie może i spory, ale jeśli dzięki niemu przestaniemy wyrzucać jedzenie, to pewnie zwróci się po kilku latach. Oto kilka wybranych modeli znalezionych na Allegro:

  • 296 zł – próżniowa pakowarka Profi Cook plus dodatkowo dwie rolki folii – sprzęt automatyczny z obudową ze stali nierdzewnej, wydajność 12l/min,
  • 540 zł – pakowarka próżniowa, zgrzewarka Hendi plus dodatkowo dwie rolki folii – sprzęt automatyczny, z obudową z tworzywa ABS, wydajność 10l/min,
  • 890 zł – pakowarka próżniowa Diva – sprzęt automatyczny z obudową z tworzywa ABS, wydajność 16l/min,
  • 1700 zł – pakowarka próżniowa Hendi z kompletem 200 woreczków – sprzęt automatyczny z opcją manualną, z obudową ze stali nierdzewnej, wydajność 15l/min

Biorąc pod uwagę, że statystycznie każda polska rodzina każdego miesiąca wyrzuca do kosza żywność o wartości 50 złotych (tak podaje Federacja Polskich Banków Żywności), chyba sami przyznacie, że pakowarka ułatwiająca nam przedłużenie przydatności jedzenia do spożycia jest dość pewną inwestycją o krótkim okresie zwrotu.

Czym – oprócz ceny – kierować się przy wyborze pakowarki próżniowej? Ważne jest, aby dobrze odsysała powietrze, bo dzięki temu mamy pewność, że folia dobrze przylega do produktów i są one przechowywane w sterylnych warunkach. Nie polecam tanich modeli, które można kupić w dyskontach ( np. Lidl – SilverCrest), ponieważ zazwyczaj zamiast pompy próżniowej, mają zwykły wentylatorek, który ma wytwarzać podciśnienie. W praktyce odessanie powietrza jest bardzo trudne albo wręcz niemożliwe.

Ponadto zwracajcie uwagę na grubość folii/woreczków do pakowania. Im grubsza folia, tym oczywiście bardziej wytrzymała. Ważne, by sprzęt nie ograniczał możliwości zakupu dodatkowej folii.

Istotna jest także moc i wydajność urządzenia – im są one większe, tym pakowarka szybciej i sprawniej pracuje. Ma to szczególne znaczenie, gdy korzystamy z większych opakowań.

Przed wybraniem pakowarki próżniowej zastanówmy się też, do czego konkretnie będzie nam potrzebna. Niektóre modele zawierają bowiem dodatkowe akcesoria, dzięki którym możemy np. zamykać pojemniki próżniowe, słoiki czy naczynia gastronomiczne.

A Wy korzystacie z pakowarki próżniowej? Jakie są Wasze doświadczenia? Czekam na opinie i komentarze.

4 komentarzy

  1. w sumie nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, że aż tak można i tyle dobrego to przynosi. Fakt, że czasem przydaje się spora lodówka i zamrażarka jeszcze większa ale dzięki temu naprawdę fajnie można sobie zorganizować codzienne życie i wydatki. Dzięki za szczegółowy artykuł, pozdrawiam

  2. S

    Jak wygląda sprawa z workami próżniowymi i pompką w zestawie? Kupiłem taki zestaw na Allegro, jednak jakość była mierna. Chętnie skorzystałbym z takiego budżetowego rozwiązania, ale nie za cenę jakości. Jakieś propozycje?

  3. Mateusz,

    To zdanie:
    „Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. ”
    warto nawet wyboldować :-) Od jakiegoś czasu regularnie opisuję datę mrożenia produktu. Nie raz zdarzało mi się wyjmować produkt i nie miałem bladego pojęcia, czy umieściłem go tam 2 miesiące czy 2 lata temu. W mojej rodzinie to jest bardzo ważne, bo do lodówki czy zamrażarki ma dostęp także babcia przywożąca domowe specjały dla dzieciaków :-)

  4. Dobrze mówisz :) Opisywanie każdego zamrożonego czy zafoliowanego woreczka jest bardzo ważne :) Nigdy wcześniej tego nie robiłam, ale gdy zobaczyłam u współlokatorów, że stosują taką praktykę to zaczęłam jej używać. Ile razy nie wiadomo kiedy dany produkt się zamroziło :) Dobry artykuł :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *